Wat is een zoekwoorden onderzoek?

In het digitale tijdperk waarin we leven, is het essentieel om jouw website of bedrijf online zichtbaar te maken voor potentiële klanten. Zoekwoordenonderzoek speelt een cruciale rol in dit traject. In dit artikel bespreken we wat zoekwoordenonderzoek inhoudt, waarom het van belang is en hoe je het effectief kunt uitvoeren voor een geoptimaliseerde SEO.

Wat is zoekwoordenonderzoek precies?

Zoekwoordenonderzoek betreft het proces van het identificeren van de meest relevante en effectieve zoekwoorden om je website of bedrijf te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Het doel van zoekwoordenonderzoek is om de termen te ontdekken die jouw doelgroep hanteert wanneer zij op zoek zijn naar producten, diensten of informatie die jij aanbiedt. Door deze zoekwoorden te achterhalen en strategisch in je website te verwerken, vergroot je de kans om hoger te verschijnen in de zoekresultaten, wat leidt tot meer verkeer en uiteindelijk meer conversies.

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden, ook bekend als ‘keywords’, zijn de termen die mensen in zoekmachines invoeren om informatie, producten of diensten te vinden. Deze zoekwoorden zijn cruciaal voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) omdat ze bepalen welke resultaten verschijnen wanneer iemand zoekt naar iets dat gerelateerd is aan jouw website of bedrijf.

Waarom is zoekwoordenonderzoek belangrijk?

Inzicht in je doelgroep: Zoekwoordenonderzoek helpt je te begrijpen hoe je doelgroep zoekt en welke termen ze gebruiken. Hierdoor kun je beter inspelen op hun behoeften en verwachtingen.

Verbeterde zichtbaarheid: Door zoekwoorden strategisch in je content te verwerken, vergroot je de kans om hoger te verschijnen in de zoekresultaten. Hierdoor word je beter zichtbaar voor potentiële klanten.

Hogere conversie: Wanneer je de juiste zoekwoorden gebruikt, trek je meer gericht verkeer naar je website. Dit verhoogt de kans op conversies omdat de bezoekers al geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt.

Efficiënte contentcreatie: Zoekwoordenonderzoek helpt je te bepalen welke onderwerpen en thema’s belangrijk zijn voor je doelgroep. Hierdoor kun je effectievere en relevantere content creëren.

Hoe voer je een zoekwoorden analyse uit?

Brainstorm

Start met een brainstormsessie waarin je potentiële zoekwoorden opschrijft die gerelateerd zijn aan je bedrijf, producten of diensten. Betrek hierbij collega’s en vrienden om een zo breed mogelijk scala aan ideeën te krijgen.

Gebruik zoekwoordtools

Maak gebruik van zoekwoordtools zoals Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs of Moz om de populariteit en het zoekvolume van de gebrainstormde zoekwoorden te onderzoeken. Dit helpt je te bepalen welke zoekwoorden de meeste potentie hebben.

Analyseer concurrenten

Onderzoek welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken. Dit geeft je inzicht in de zoekwoorden waar je mogelijk concurrentie voor hebt en helpt je om kansen te identificeren waar je je kunt onderscheiden.

Long-tail zoekwoorden

Richt je op long-tail zoekwoorden, dit zijn langere en specifiekere zoekopdrachten. Ze hebben vaak een lager zoekvolume, maar kunnen leiden tot een hogere conversie omdat ze gerichter zijn op de behoeften van de gebruiker.

Ontdek de zoekintentie

Begrijp de zoekintentie achter de gekozen zoekwoorden. Zoekintentie verwijst naar wat de gebruiker hoopt te vinden bij het invoeren van een zoekwoord. Er zijn vier hoofdcategorieën van zoekintentie: informatief, navigatie, commercieel en transactioneel. Zorg ervoor dat je content aansluit bij de zoekintentie om de gebruiker een optimale ervaring te bieden.

Groepeer en prioriteer

Groepeer je zoekwoorden op basis van thema’s en prioriteer ze op basis van relevantie, zoekvolume en concurrentie. Hierdoor kun je je SEO-inspanningen strategischer aanpakken en je content effectiever structureren.

Implementatie

Integreer de gekozen zoekwoorden in je websitecontent, metatags, URL’s, koppen en afbeeldings-ALT-teksten. Zorg ervoor dat je de zoekwoorden op een natuurlijke manier verwerkt en voorkom ‘keyword stuffing’, wat kan leiden tot een negatieve beoordeling door zoekmachines.

Monitoren en bijsturen

Houd de prestaties van je zoekwoorden in de gaten met behulp van analysetools zoals Google Analytics en Google Search Console. Analyseer welke zoekwoorden goed presteren en welke aanpassing nodig hebben. Optimaliseer je strategie regelmatig om je zoekwoordprestaties te verbeteren.

Welke tools kan je gebruiken voor zoekwoordenonderzoek?

Google Keyword Planner

Deze gratis tool van Google helpt je om zoekwoordideeën te genereren, zoekvolumes en trends te bekijken, en de concurrentie voor zoekwoorden te beoordelen. Het is een uitstekend startpunt voor zoekwoordenonderzoek, vooral als je nieuw bent in het veld.

SEMrush

SEMrush is een populaire alles-in-één marketingtool die een uitgebreide zoekwoordenonderzoekfunctie biedt. Het helpt je bij het vinden van zoekwoorden, analyseren van zoekvolume en concurrentie, en het verkennen van long-tail zoekwoordmogelijkheden. SEMrush biedt ook andere SEO-tools, zoals site-audit, backlink-analyse en concurrentieanalyse.

Ahrefs

Ahrefs is een geavanceerde SEO-tool die bekend staat om zijn krachtige backlink-analyse en zoekwoordenonderzoekfuncties. Met Ahrefs kun je nieuwe zoekwoordideeën ontdekken, zoekvolume en concurrentie analyseren, en inzicht krijgen in de zoekwoorden waar je concurrenten op ranken. Ahrefs is een uitstekende keuze voor ervaren marketeers en SEO-professionals.

Moz Keyword Explorer

Moz is een gerenommeerde naam in de SEO-wereld en hun Keyword Explorer-tool biedt uitgebreid zoekwoordenonderzoek. De tool helpt je bij het vinden van zoekwoordideeën, het analyseren van zoekvolume, het inschatten van de moeilijkheidsgraad van zoekwoorden en het identificeren van kansen voor long-tail zoekwoorden.

KWFinder

KWFinder is een gebruiksvriendelijke zoekwoordenonderzoektool die helpt bij het vinden van zoekwoordideeën, het analyseren van zoekvolume en concurrentie, en het inzichtelijk maken van de moeilijkheidsgraad van zoekwoorden. Het is een betaalbare optie voor kleine bedrijven en individuele marketeers.

Ubersuggest

Ubersuggest, ontwikkeld door Neil Patel, is een gratis zoekwoordenonderzoektool die je helpt bij het vinden van nieuwe zoekwoordideeën, het analyseren van zoekvolume en het inschatten van de concurrentie. Het biedt ook andere nuttige SEO-gegevens, zoals backlink-analyse en inhoudsideeën.

AnswerThePublic

Deze tool is vooral handig voor het vinden van long-tail zoekwoorden en vragen die gebruikers stellen met betrekking tot je onderwerp. AnswerThePublic helpt je om te begrijpen hoe je doelgroep zoekt en kan waardevolle inzichten bieden voor het creëren van nuttige en relevante content.

Tips voor het uitvoeren toepassen van de resultaten

Om het meeste uit je zoekwoordenonderzoek te halen, is het belangrijk om je strategie aan te passen aan de nieuwste trends en ontwikkelingen in SEO en zoekmachines. Hier zijn enkele tips om je zoekwoordenonderzoek te optimaliseren en up-to-date te houden:

 1. Focus op semantisch zoeken: Zoekmachines zoals Google worden steeds beter in het begrijpen van de context en de betekenis achter zoekopdrachten. In plaats van je alleen te richten op individuele zoekwoorden, kun je ook synoniemen, gerelateerde termen en concepten in je content opnemen om een breder scala aan zoekopdrachten te dekken.
 2. Optimaliseer voor voice search: Met de opkomst van spraakgestuurde assistenten zoals Google Assistant, Siri en Alexa, worden steeds meer zoekopdrachten uitgevoerd via spraak. Zorg ervoor dat je content geoptimaliseerd is voor voice search door natuurlijke, conversatie-achtige zoekwoorden en zinnen te gebruiken.
 3. Maak gebruik van zoekwoorden in lokale zoekopdrachten: Als je een lokaal bedrijf hebt, is het belangrijk om zoekwoorden te targeten die betrekking hebben op je geografische locatie. Dit helpt je om beter zichtbaar te zijn voor potentiële klanten in je regio.
 4. Houd rekening met zoekwoorden in mobiele zoekopdrachten: Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om op internet te zoeken. Zorg ervoor dat je zoekwoordenstrategie rekening houdt met de unieke kenmerken van mobiele zoekopdrachten, zoals kortere zoektermen en locatiegebaseerde zoekwoorden.
 5. Integreer zoekwoorden in multimedia: Naast het optimaliseren van tekstuele content, is het ook belangrijk om zoekwoorden te integreren in multimedia, zoals afbeeldingen, video’s en audio. Dit kan je zichtbaarheid vergroten en je doelgroep op verschillende manieren aanspreken.
 6. Maak gebruik van data-analyse: Blijf op de hoogte van de prestaties van je zoekwoorden en pas je strategie aan op basis van de resultaten. Gebruik analysetools om inzichten te verkrijgen in het gedrag van je doelgroep, de effectiviteit van je zoekwoorden en de impact van je SEO-inspanningen op je bedrijfsresultaten.
 7. Blijf op de hoogte van SEO-trends en -ontwikkelingen: De wereld van SEO verandert voortdurend, dus het is essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste trends, updates en best practices. Volg relevante blogs, nieuwsbrieven en webinars, en neem deel aan SEO-conferenties om je kennis up-to-date te houden en je zoekwoordenstrategie te verbeteren.
 8. Begrijp en gebruik zoekwoord-trends: Houd rekening met seizoensgebonden trends en opkomende onderwerpen in je branche bij het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek. Door in te spelen op deze trends, kun je je content up-to-date en relevant houden voor je doelgroep.
 9. Optimaliseer voor ‘zero-click searches’: Een groeiend aantal zoekopdrachten leidt tegenwoordig niet tot een klik op een website. Dit komt doordat zoekmachines steeds vaker direct antwoorden bieden op vragen in de zoekresultaten. Optimaliseer je content om te verschijnen in ‘featured snippets’, ‘People Also Ask’-boxen en andere prominente zoekresultaten om zo meer zichtbaarheid te verkrijgen.
 10. Maak gebruik van long-tail zoekwoorden voor niche-onderwerpen: Richt je op long-tail zoekwoorden en niche-onderwerpen om je te onderscheiden van de concurrentie. Deze specifieke zoekwoorden hebben vaak een lager zoekvolume, maar leiden tot beter gekwalificeerd verkeer en hogere conversiepercentages.
 11. Optimaliseer voor ‘E-A-T’: Google hecht veel waarde aan de expertise, autoriteit en betrouwbaarheid (E-A-T) van de content op je website. Zorg ervoor dat je zoekwoorden en content aansluiten bij deze criteria door hoogwaardige, goed onderzochte en betrouwbare informatie te verstrekken.
 12. Leer van je concurrenten: Analyseer de zoekwoorden en SEO-strategieën van je concurrenten om inzicht te krijgen in hun succes en kansen voor verbetering. Gebruik deze informatie om je eigen zoekwoordenstrategie te verfijnen en je online aanwezigheid te verbeteren.
 13. Experimenteer en innoveer: Durf te experimenteren met nieuwe zoekwoordideeën, contentformats en SEO-technieken om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie. Blijf innoveren en testen om je zoekwoordenstrategie te optimaliseren en je online succes te vergroten.
 14. In een constant veranderende digitale wereld is het cruciaal om je zoekwoordenonderzoek en SEO-strategie voortdurend bij te werken en te verbeteren. Door deze tips en technieken toe te passen, kun je je online aanwezigheid vergroten, je doelgroep beter aanspreken en je bedrijf laten groeien. Investeer tijd en middelen in effectief zoekwoordenonderzoek om je concurrenten voor te blijven en blijvend succes te behalen.

Tips voor het uitvoeren toepassen van de resultaten

Om het meeste uit je zoekwoordenonderzoek te halen, is het belangrijk om je strategie aan te passen aan de nieuwste trends en ontwikkelingen in SEO en zoekmachines. Hier zijn enkele tips om je zoekwoordenonderzoek te optimaliseren en up-to-date te houden:

 1. Focus op semantisch zoeken: Zoekmachines zoals Google worden steeds beter in het begrijpen van de context en de betekenis achter zoekopdrachten. In plaats van je alleen te richten op individuele zoekwoorden, kun je ook synoniemen, gerelateerde termen en concepten in je content opnemen om een breder scala aan zoekopdrachten te dekken.
 2. Optimaliseer voor voice search: Met de opkomst van spraakgestuurde assistenten zoals Google Assistant, Siri en Alexa, worden steeds meer zoekopdrachten uitgevoerd via spraak. Zorg ervoor dat je content geoptimaliseerd is voor voice search door natuurlijke, conversatie-achtige zoekwoorden en zinnen te gebruiken.
 3. Maak gebruik van zoekwoorden in lokale zoekopdrachten: Als je een lokaal bedrijf hebt, is het belangrijk om zoekwoorden te targeten die betrekking hebben op je geografische locatie. Dit helpt je om beter zichtbaar te zijn voor potentiële klanten in je regio.
 4. Houd rekening met zoekwoorden in mobiele zoekopdrachten: Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om op internet te zoeken. Zorg ervoor dat je zoekwoordenstrategie rekening houdt met de unieke kenmerken van mobiele zoekopdrachten, zoals kortere zoektermen en locatiegebaseerde zoekwoorden.
 5. Integreer zoekwoorden in multimedia: Naast het optimaliseren van tekstuele content, is het ook belangrijk om zoekwoorden te integreren in multimedia, zoals afbeeldingen, video’s en audio. Dit kan je zichtbaarheid vergroten en je doelgroep op verschillende manieren aanspreken.
 6. Maak gebruik van data-analyse: Blijf op de hoogte van de prestaties van je zoekwoorden en pas je strategie aan op basis van de resultaten. Gebruik analysetools om inzichten te verkrijgen in het gedrag van je doelgroep, de effectiviteit van je zoekwoorden en de impact van je SEO-inspanningen op je bedrijfsresultaten.
 7. Blijf op de hoogte van SEO-trends en -ontwikkelingen: De wereld van SEO verandert voortdurend, dus het is essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste trends, updates en best practices. Volg relevante blogs, nieuwsbrieven en webinars, en neem deel aan SEO-conferenties om je kennis up-to-date te houden en je zoekwoordenstrategie te verbeteren.
 8. Begrijp en gebruik zoekwoord-trends: Houd rekening met seizoensgebonden trends en opkomende onderwerpen in je branche bij het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek. Door in te spelen op deze trends, kun je je content up-to-date en relevant houden voor je doelgroep.
 9. Optimaliseer voor ‘zero-click searches’: Een groeiend aantal zoekopdrachten leidt tegenwoordig niet tot een klik op een website. Dit komt doordat zoekmachines steeds vaker direct antwoorden bieden op vragen in de zoekresultaten. Optimaliseer je content om te verschijnen in ‘featured snippets’, ‘People Also Ask’-boxen en andere prominente zoekresultaten om zo meer zichtbaarheid te verkrijgen.
 10. Maak gebruik van long-tail zoekwoorden voor niche-onderwerpen: Richt je op long-tail zoekwoorden en niche-onderwerpen om je te onderscheiden van de concurrentie. Deze specifieke zoekwoorden hebben vaak een lager zoekvolume, maar leiden tot beter gekwalificeerd verkeer en hogere conversiepercentages.
 11. Optimaliseer voor ‘E-A-T’: Google hecht veel waarde aan de expertise, autoriteit en betrouwbaarheid (E-A-T) van de content op je website. Zorg ervoor dat je zoekwoorden en content aansluiten bij deze criteria door hoogwaardige, goed onderzochte en betrouwbare informatie te verstrekken.
 12. Leer van je concurrenten: Analyseer de zoekwoorden en SEO-strategieën van je concurrenten om inzicht te krijgen in hun succes en kansen voor verbetering. Gebruik deze informatie om je eigen zoekwoordenstrategie te verfijnen en je online aanwezigheid te verbeteren.
 13. Experimenteer en innoveer: Durf te experimenteren met nieuwe zoekwoordideeën, contentformats en SEO-technieken om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie. Blijf innoveren en testen om je zoekwoordenstrategie te optimaliseren en je online succes te vergroten.
 14. In een constant veranderende digitale wereld is het cruciaal om je zoekwoordenonderzoek en SEO-strategie voortdurend bij te werken en te verbeteren. Door deze tips en technieken toe te passen, kun je je online aanwezigheid vergroten, je doelgroep beter aanspreken en je bedrijf laten groeien. Investeer tijd en middelen in effectief zoekwoordenonderzoek om je concurrenten voor te blijven en blijvend succes te behalen.

Conclusie

Zoekwoordenonderzoek is een onmisbaar aspect van een effectieve SEO-strategie. Voor mij als SEO Specialist is het misschien wel de belangrijkste hoeksteen van mijn werkzaamheden. Door inzicht te krijgen in hoe je doelgroep zoekt en welke zoekwoorden ze gebruiken, kun je beter inspelen op hun behoeften en verwachtingen. Grondig zoekwoordenonderzoek stelt je in staat om je zichtbaarheid in de zoekresultaten te vergroten, gericht verkeer naar je website te leiden en uiteindelijk de conversies te verhogen. Het zorgvuldig uitvoeren van dit proces en het regelmatig monitoren en bijsturen van je strategie zal je online succes helpen vergroten.

Plaats een reactie

Chat openen
Kan ik helpen?
Hi, kan ik je ergens mee helpen?